НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

ЗА
МЕСТНИТЕ СОРТОВЕ НА АНАДОЛА

turkish wine types

Има 6 основни местни сорта грозде, които са широко познати и консумирани в Турция. Те са Окюзгозу, Боазкере, Калечик караси, Нариндже, Емир и Борнова мискет.  

Окюзгьозю

Изгряващата звезда на Анадола

okuzgozu-uzum-fidani

Гроздето: Един от най-важните

Винени сортове за анадолското земеделие. Това е трапезно грозде с големи зърна, което се чувства добре в умерения континентален климат Върху песъкчливите и каменисти почви на регионите Елязиг и Малатия в Източен Анадол.


Характер на Виното: Подходящо е за отлежаване в дъбови бъчви, от него се произвеждат елегантни и балансирани вина с наситен тъмнорубинен цвят, щедри откъм киселини, средни до плътни като структура с кадифени танини и много добра дължина. Също така има потенциал за отлежаване в бутилка.


Ароматни характеристии:

Типични за сорта са нотките на черни череши, малини, вишни, нар, червени боровинки, черница и евкалипт.


Подходяща храна: Месни блюда с горски гъби и сметанови сосове, яхнии, печени и сурово сушени колбаси, отлежали сирена или скара.

Каледжи карась

Местен сорт с уникален вкус и аромат

kalecik karasi

Гроздето: Произхожда от района на Каледжик, близо до Анкара, столицата на Турция. Сортът се засажда широко из целия Анадол и егейското крайбрежие на Турция.

Гроздето е с дебела ципа, със синьо-черно обло зърно.

 

Характер на виното: Вината са плодови, приятни за консумация с бледорубинен цвят, средно тяло,

меки танини и високи киселини.

Могат да се сравнят с по-млад пино ноар. Гроздето се чувства по-добре в хладен климат и съответно дава плодови и елегантни вина.

 

Ароматни характеристии: Типични са ароматите на череши, ягоди, малини и червени боровинки.

Подходяща храна: Както червени, така и бели меса с доматени сосове, паста, пица и млади, средно твоъди сирена.

Боазкере

Уникален вкусов аромат, разпознаваем от първата глътка

bogazkere

Гроздето: Един от най-важните сортове за Анадола, Боазкере е със средни по големина зърна с дебела ципа. Отглежда се в Диарбакър и района на Елязиг.

 

Характер на виното: Вината са тъмнорубинено червени,

структурирани, с плътно тяло, Високи киселини и стегнати та-

нини. Могат да отлежават добре в дъбова бъчва и стареят отлично в годините.

 

Ароматни характеристии: Ясно изразени аромати на черни череши, малини, черни боровинки и черница, смокини, черни маслини, черен пипер, карамфил, мента и

евкалипт, с отлежаването – землисти ноти и акценти на месо.

 

Подходяща храна: Отлична компания за ястия с червени меса и пикантни сосове, дивечово месо и пикантни, силни, отлежали сирена.

Нариндже

Сортът, който носи името "деликатност"

vitis-vinifera-narince-uzum

Гроздето: Произходжа от провинцията Токат, сортът расте из

Анадолското плато, по южните склонове на планините, обърнати към Черно море.

 

Характер на Виното: Нариндже дава богати, заоблени, „кремо-образни“ и елегантни вина. Заради своята балансирана киселинност те са много подходящи за отлежаване и с времето придобиват богат и комплексен ароматен букет.

 

Ароматни характеристии: Деликатни цветисти и плодови нотки.

 

Подходяща храна: Риба на скара или на пара, пикантно пилешко, салати или топли предястия с патладжани.

Емup

Легендарният бял сорт на Кападокия

Emir Grapes

Гроздето: Емир е местен бял сорт от района на Кападокия.

 

Характер на виното: От него се произвеждат живи, сухи бели Вина с високи киселини и минерален характер на аромата, който отразява вулканичните почви в региона.

 

Ароматни характеристии: Минерали, пъпеш, круша, жълта ябълка, бор и евкалипт са отличителните аромати на вината от този copm.

 

Подходяща храна: Миди и ракообразни, риба на скара и на пара, паста с бели сосове и твърди жълти сирена.

Борнова мискети

Световноизвестният мускат от егейското крайбрежие на Анадола

bornova-misk

Гроздето: Един от най-старите сортове в Анадола е Борнова

мuckemu, който произхожда от района около Измир и е познат в света като мусат. Гроздьт е със средни размери, зърната при пълна зрялост имат лек розовеникав оттенък на ципата.

 

Характер на Виното: От него се произвеждат доста ароматни, леки и живи вина, приятни и лесни за консумация. Могат да са kakmo сухи, така и съблазнително сладки с нежни златисти цветове.

 

Ароматни характеристии: Ароматите на Борнова мискети напомнят цветовете на орлови нокти, босилек, роза, мента, мед, бергамот, лимонов крем и портокалов цвят, лайка и маргарити, грейпфрут и пъпеш.

 

Подходяща храна: Сухият мускат е отличен просто като аперитив. Освен това е отлична компания за сирена, но не такива, koumо да превземат аромата на Виното, леки предястия и ордьоври с морски дарове, kakmo и сос салати.

Сладкият мускат си отива с десерти на основата на карамел или сирене, десерти с дюли, сирена като чедър, меки отлежали или сини сирена.

harita
Scroll to Top