Yeni Rakı
Йени Ракъ 45°
YENi RAKI
Със силата, дадена от хилядите години история в родината си Анатолия, ракъ все още е основна напитка по време на вечери и забавления. Из цяла Турция, Yeni Raki ежедневно заема място по множество маси и се познава и цени от чужденци, посещаващи Турция, като символ представящ културата и богатството на турската кухня.
Освен марка Yeni Raki е също така напитка считана сама по себе си за синоним на ракъ. Yeni Raki е станала неразделна част от турската култура на хранене и забавление като най-предпочитаната и консумирана марка анасонова ракия.
Турската ракъ се произвежда с двойна дестилация на чисти джибри или такива смесени с етилов алкохол с агрикултурен произход в традиционни медни казани с вместимост 5000л или по-малко заедно с анасонови семена загряти до висок градус. Йени ракъ има уникален вкус благодарение на джибрито обработено със седем различни дестилационни апаратури, неговия богат аромат, за който 20 различни вида грозде са допринесли и аромата на зелен анасон. Джибрито изполозвано за продукцията на ракията е смес от пресни и изсушени гроздови зърна. Основната разлика между турската ракия и подобни напитки произведени в други страни произлиза от анасона. Във всички ракии произведени преди от Тekel и сега от Mey са използвани единствено висококачествени анасонови зърна.
65% от алкохола в Yeni Raki идва от базираната на грозде дестилация. За да се извлече максимална наслада от вкуса на ракията, препоръчително е тя да се пие охладена. Въпреки че има хора, които предпочитат да пият ракията чиста, повечето предпочитат да добавят вода и лед към охладената ракия.
Въпреки че поради промяната в развлеченията ракията се представя директно в баровете и нощните клубове, ракъ дължи репутацията си на отрупаните с множество мезета маси из таверните, където придружава приятните разговори с приятели. Дължейки едновременно на вкусовите си качества и на признанието получено от консуматорите си както и на богатството и дълбочината на значението си, Yeni raki е все още един от най-силните символи на социалнция живот в Турция, все едно е единствения.
Произвеждането на Yeni Raki изисква всякакъв вид пресни или изсушени гроздови зърна, висококачествен анасон, петмез получен от дестилацията на захарно цвекло и мека питейна вода. Джибрите е името дадено на ферментиралия продукт и предшества ракията.
Количество : Може да бъде намерено в бутилки от 50мл, 200мл, 350мл, 700мл, 1л
Завод на продукция : Tekirdag and Nevsehir Factories
Алкохолност : 45%
Препоръка за консумация : Yeni Raki може да бъде консумирана чиста или с добавяне на вода, но задължително трябва да бъде сервирана охладена(8◦-10◦C) Когато се сервира като аператив, ние сърдечно ви препоръчваме да пиете Yeni Raki заедно с мезе.
Yeni Raki е била наградена с множество златни и сребърни медали на интернационални съревнования за вина и високоалкохолни напитки.